Makaron z truskawkami – najlepsza wersja!🍓

makaron z truskawkami

Są takie dania z dzieciństwa, o których zapominamy na długie lata. Leżą gdzieś głęboko w zakamarkach pamięci, aż nagle, zupełnie niespodziewanie… wracają. I wtedy nostalgia uderza z całą mocą.

Tak właśnie było u mnie z makaronem z truskawkami. Zupełnie o nim zapomniałam, aż tu nagle… Iga Świątek i jej makaronowy trend w social mediach. Dzięki, Iga. Bo choć media społecznościowe potrafią być męczące i wysysać z nas energię, to czasem naprawdę potrafią zrobić coś dobrego.

Makaron z truskawkami to dla mnie jedno z tych dań, do których sama z siebie niechętnie wracam. Może dlatego, że wydaje się zbyt proste?  A może zbyt dziecięce? Jednak kiedy już wracam – to wracam całą sobą. Bo ten smak niesie ze sobą wspomnienia najczystszej radości: letnie dni spędzane na dworze z przyjaciółmi, wyścigi ślimaków i duma z tego, że „twój” wygrał, jazda na rowerze bez celu i odkrywanie nieznanych zakamarków własnego miasta.

I wtedy coś cię trafia… Zaczynasz rozumieć, dlaczego świat dorosłych potrafi być taki szary. Nie cieszymy się z tych prostych rzeczy… Obiecuje sobie, że od dziś będę częściej doceniać te drobne, ulotne momenty.

Ale wróćmy do makaronu. Czasy się zmieniły – dziś mamy większy wybór produktów oraz inne preferencje smakowe. Dlatego przedstawiam Wam makaron z truskawkami 2.0: pieczone truskawki, odrobina octu balsamicznego, który dodaje im głębi i charakteru oraz mascarpone zamiast śmietany. Wciąż tłuste, ale za to jak cudownie kremowe.

To co, dasz się skusić?

Makaron z truskawkami i mascarpone

makaron z truskawkami

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 400 g ulubionego makaronu (u mnie maccheroni)
  • 700 g truskawek
  • 125 g mascarpone
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki pistacji

Sposób przygotowania

  1. Nastaw piekarnik na 170 °, tryb termoobieg.

  2. Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Jeśli twoje truskawki są różnej wielkości, to większe sztuki przekrój na pół

  3. Blachę wysmaruj masłem.

  4. Na blachę wsyp truskawki (kilka truskawek zostaw do dekoracji), dodaj ocet balsamiczny oraz cukier trzcinowy. Następnie całość dokładniej wymieszaj. Na wierzchu ułóż masło, które zostało po wysmarowaniu blachy.

  5. Blachę z truskawkami wstaw do piekarnika. Piecz od 20 – 30 minut, aż truskawki puszczą sok i lekko zbrązowieją. Podczas pieczenia od czasu do czasu je przemieszaj. 

  6. W między czasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłucz makaron zimną wodą.

  7. Wrzuć do blendera upieczone truskawki, razem z sokami, które puściły podczas pieczenia. Następnie dodaj mascarpone. Całość zblenduj na gładki sos. 

  8. Posiekaj pistacje.

  9. Na talerz wyłóż makaron i polej go sosem truskawkowym. Następnie posyp danie posiekanymi pistacjami i udekoruj świeżymi truskawkami. 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments