Są takie dania z dzieciństwa, o których zapominamy na długie lata. Leżą gdzieś głęboko w zakamarkach pamięci, aż nagle, zupełnie niespodziewanie… wracają. I wtedy nostalgia uderza z całą mocą.
Tak właśnie było u mnie z makaronem z truskawkami. Zupełnie o nim zapomniałam, aż tu nagle… Iga Świątek i jej makaronowy trend w social mediach. Dzięki, Iga. Bo choć media społecznościowe potrafią być męczące i wysysać z nas energię, to czasem naprawdę potrafią zrobić coś dobrego.
Makaron z truskawkami to dla mnie jedno z tych dań, do których sama z siebie niechętnie wracam. Może dlatego, że wydaje się zbyt proste? A może zbyt dziecięce? Jednak kiedy już wracam – to wracam całą sobą. Bo ten smak niesie ze sobą wspomnienia najczystszej radości: letnie dni spędzane na dworze z przyjaciółmi, wyścigi ślimaków i duma z tego, że „twój” wygrał, jazda na rowerze bez celu i odkrywanie nieznanych zakamarków własnego miasta.
I wtedy coś cię trafia… Zaczynasz rozumieć, dlaczego świat dorosłych potrafi być taki szary. Nie cieszymy się z tych prostych rzeczy… Obiecuje sobie, że od dziś będę częściej doceniać te drobne, ulotne momenty.
Ale wróćmy do makaronu. Czasy się zmieniły – dziś mamy większy wybór produktów oraz inne preferencje smakowe. Dlatego przedstawiam Wam makaron z truskawkami 2.0: pieczone truskawki, odrobina octu balsamicznego, który dodaje im głębi i charakteru oraz mascarpone zamiast śmietany. Wciąż tłuste, ale za to jak cudownie kremowe.
To co, dasz się skusić?
Makaron z truskawkami i mascarpone

Ilość porcji: 4
Składniki
- 400 g ulubionego makaronu (u mnie maccheroni)
- 700 g truskawek
- 125 g mascarpone
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki pistacji
Sposób przygotowania
- Nastaw piekarnik na 170 °, tryb termoobieg.
- Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Jeśli twoje truskawki są różnej wielkości, to większe sztuki przekrój na pół
- Blachę wysmaruj masłem.
- Na blachę wsyp truskawki (kilka truskawek zostaw do dekoracji), dodaj ocet balsamiczny oraz cukier trzcinowy. Następnie całość dokładniej wymieszaj. Na wierzchu ułóż masło, które zostało po wysmarowaniu blachy.
- Blachę z truskawkami wstaw do piekarnika. Piecz od 20 – 30 minut, aż truskawki puszczą sok i lekko zbrązowieją. Podczas pieczenia od czasu do czasu je przemieszaj.
- W między czasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłucz makaron zimną wodą.
- Wrzuć do blendera upieczone truskawki, razem z sokami, które puściły podczas pieczenia. Następnie dodaj mascarpone. Całość zblenduj na gładki sos.
- Posiekaj pistacje.
- Na talerz wyłóż makaron i polej go sosem truskawkowym. Następnie posyp danie posiekanymi pistacjami i udekoruj świeżymi truskawkami.
Smacznego!