Kulki ziemniaczane z ciągnącym serem 🧀

kulki ziemniaczane z serem

Marzysz o idealnej przekąsce, która jest chrupiąca z zewnątrz, miękka w środku i pełna aromatycznego smaku? Kulki ziemniaczane z serem to doskonały wybór! W odróżnieniu od tradycyjnych smażonych wersji, te przygotujesz w zdrowszej wersji – w piekarniku lub air fryerze. Dzięki temu są mniej kaloryczne, ale równie smaczne i kuszące.

Podstawą przepisu są ziemniaki, które w połączeniu z ciągnącym się serem tworzą idealne wnętrze. Dodatek szczypiorku wprowadza nutę świeżości, a czosnek granulowany podkręca smak. Skrobia ziemniaczana i jajko sprawiają, że kulki zachowują idealny kształt i mają delikatną, ale zwartą konsystencję. Ich przygotowanie jest proste i szybkie – wystarczy kilka kroków, aby stworzyć przekąskę, która zachwyci Twoich bliskich.

Kulki ziemniaczane z serem

kulki ziemniaczane z serem
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g sera w kostce
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 55 – 75 g skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Do tej potrawy warto je trochę rozgotować. 

  2. W między czasie ser żółty pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.

  3.  Drobno posiekaj szczypiorek

  4. Odcedź wodę z ugotowanych ziemniaków i połóż na je ponownie na palnik. Gotuj na małym ogniu przez 5-8 minut, często mieszając od spodu. W ten sposób odparujesz resztki wody z ziemniaków

  5. Jeszcze ciepłe, ugotowane ziemniaki dobrze rozgnieć lub przeciśnij przez praskę.

  6. Do ziemniaków dodaj czosnek granulowany, skrobie ziemniaczaną, jajko oraz odrobinę soli i pieprzu.  Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni.

  7.  Do masy ziemniaczanej dodaj pokrojony ser oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Z przygotowanej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

  9. Tak przygotowane kulki upiecz w air fryerze (frytkownicy beztłuszczowej) lub w piekarniku. W obu przypadkach urządzenie nastaw na 200 °C i piecz przez 8-10 minut.

    Gotowe! Z czym podasz takie kuleczki?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments