Roladki z cukinii z serem

roladki z cukinii z serem

Dzisiaj mam przepis na pyszne roladki z cukinii z serem. Co prawda wycinanie pasków i zwijanie roladek zajmuje trochę czasu, ale efekt jest tego wart. Nadzienie stanowi serek kanapkowy, doprawiony, czosnkiem i wędzoną papryką. W przepisach na roladki z cukinii często pojawia się boczek, który niestety do najbardziej zdrowych produktów na świecie nie należy. Wędzona papryka skutecznie go zastępuje. Nadaje świetnego aromatu i smaku wędzonki roladką przy czym nie zwiększa ich kaloryczności.

Roladki z cukinii idealnie sprawdzą się jako przekąska na letnim przyjęciu czy podczas wieczornego oglądania filmów zamiast chipsów. Sezon na cukinie już się rozpoczyna i myślę, że to wystarczająca motywacja do wypróbowania tej przystawki. Taka odmiana dla popularnych w naszym kraju placuszków z cukinii, które są również przepyszne 🙂


Roladki z cukinii z serem i wędzoną papryką

ilość porcji: 6 porcji

Składniki

    • 2 cukinie
    • 200 g naturalnego serka kanapkowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki wędzonej papryki
    • 2 łyżeczki siekanego świeżego oregano
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania

1. Do miski wrzuć serek naturalny, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj

2. Cukinie umyj, obierz, odkrój końce i opłucz

3. Za pomocą obieraczki do warzyw, pokrój cukinie wzdłuż na cienkie plastry

4. Na paski cukinii rozsmaruj wcześniej przygotowane nadzienie

5. Tak przygotowaną cukinię zwiń w roladki

6. Zwinięte cukinie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C od 10-20 minut

Smacznego!

Jakie są wasze ulubione sposoby na cukinię?
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

mniam mniam, akurat cukinia rośnie, więc już wiem co z niej zrobię 🙂