Makaron penne z warzywami

makaron penne z warzywami

Poniżej prezentuje wam przepis na makaron penne z warzywami, który przyprawiłam świeżymi ziołami. Podczas tegorocznego lata doceniłam to jaki wspaniały aromat i smak nadają potrawą świeże zioła. Dotychczas stosowałam głównie suszone, które są dobrym rozwiązaniem podczas zimy lub gdy nie mamy dostępu do świeżych i trochę żałuje, że prędzej nie zainteresowała się nimi, bo czuć zdecydowaną różnicę w smaku i aromacie. To jest moje kulinarne odkrycie tego lata. Rozwodzę się nad tymi ziołami, ale głównym bohaterem tej potrawy jest makaron. Dokładnie makaron penne z warzywami. Danie, które możecie zaserwować zarówno na obiad czy kolacje na ciepło. Możecie je również zapakować do pudełka na lunch do pracy.

Makaron penne z warzywami podałam razem ze sznyclami z indykami, które usmażyłam na patelni grillowej. Jeżeli dobrze zorganizujesz swój czas to może to wykonasz je wbrew pozorom bardzo szybko

Nie pozostało mi nic innego, jak zaprosić was na makaron penne z warzywami podany z aromatycznym sosem ziołowym.


Makaron penne z warzywami

makaron penne z warzywami

ilość porcji: 3

Składniki na makaron z warzywami

    • 300 g makaronu penne
    • 1 cukinia
    • 1 czerwona papryka
    • 200 g świeżego szpinaku
    • kilka oliwek

Składniki na sznycle

    • 300 g sznycli z indyka
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • sól
    • pieprz
    • 3 łyżeczki octu z białego wina

Składniki na dressing

    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • garść liści świeżej bazylii
    • 1 łyżka świeżego oregano
    • 2 liście świeżej szałwii
    • sól
    • pierz

 Sposób wykonania

1. Rozgrzej piekarnik do 180*C oraz nastaw garnek z osoloną wodą do ugotowania cukinii i makaronu

2. Rozpocznij od przygotowania sznycli. Do miseczki wsyp słodką paprykę oraz sól i pieprz według uznania, następnie dodaj ocet z białego wina. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstanie pasta

3. Sznycle z indyka umyj i osusz, posmaruj je wcześniej przygotowaną pastą. Następnie włóż je pod przykryciem do lodówki

4. Paprykę przekrój na pół usuń gniazda nasienne i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu aż papryka od góry delikatnie się przypiecze

5. Cukinie umyj, obierz, opłucz i przekrój na pół. Wrzuć do garnka z gotującą się wodą.

6. Do drugiego garnka wrzuć makaron penne. Ugotuj go al dente

7. W między czasie przygotuj dressing. Oliwę, sok z cytryny zioła oraz sól i pieprz zblenduj

8. Upieczoną paprykę oraz ugotowaną cukinie pokrój w paski.

9. Szpinak zblanszuj – wrzuć do wrzącej wody na 30 sekund, następnie odcedź i przelej zimną wodą

10. Do miski wrzuć ugotowany makaron, pokrojoną paprykę i cukinie oraz zblanszowany szpinak. Następnie dodaj dressing i całość dokładniej wymieszaj

11. Rozgrzej patelnie grillową (możesz posmarować ją olejem za pomocą pędzelka). Usmaż z obu stron sznycle z indyka

12. Na talerze nałóż makaron z warzywami, posyp oliwkami. Na górze ułóż pokrojone w paski sznycle z indyka

13. Jeżeli chcesz całość możesz posypać twardym serem takim jak parmezan

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments