Jajka sadzone z piekarnika z ziemniakami

Jajka sadzone z piekarnika

Potrawy z jajek to świetny pomysł na śniadanie oraz bezmięsne obiady. Jednym z popularniejszych obiadów z tej kategorii są jajka sadzone z puree ziemniaczanym. Mam dla was ciekawą wariację na temat tego dania – jajka sadzone z piekarnika pieczone razem z ziemniakami.

Receptura potrawy

Bazę dania stanowią ziemniaki. Jeśli kupując ziemniaki do tej potrawy zauważycie w sklepie, że są one oznaczone według typów to koniecznie kupcie typ B. Ziemniaki typu B charakteryzują się lekką mączystością, dzięki czemu po upieczeniu będą one miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Głównym składnikiem potrawy są jajka. Oprócz nich na uwagę zasługuje mieszanka przypraw o nazwie czubryca zielona. To ona jest w głównej mierze odpowiedzialna za smak dania. Głównym składnikiem tej mieszanki jest cząber, a oprócz niego w zależności od producenta można znaleźć m.in pietruszkę, czosnek, kozieradkę czy lubczyk.

Dodatkowo do mojej zapiekanki dodałam dla urozmaicenia marchew oraz paprykę. Możecie również użyć innych warzyw. Świetnie będzie tutaj pasowała cukinia oraz bakłażan.


Jajka sadzone z piekarnika z ziemniakami – przepis

Jajka sadzone z piekarnika

ilość porcji: 4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 1 papryka
  • 3 łyżeczki czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki oleju
  • 8 jajek
  • sól (jeśli używasz mieszanek przypraw z solą zachowaj ostrożność dodając soli)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Marchewkę, umyj, obierz, odetnij końce i pokrój w kostkę podobną do ziemniaków.
  3. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę podobną do ziemniaków.
  4. Pokrojone warzywa ułóż na blaszce.
  5. Olej wymieszaj z czubrycą, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem, następnie tak przygotowaną mieszanką polej warzywa na blaszce i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Przyprawione warzywa piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C około 20-30 minut, do momentu aż zmięknął.
  7. W warzywach zrób cztery wgłębienia i do każdego wbij po 2 jajka, a następnie oprósz je solą i pieprzem. Całość piecz do momentu aż białko się zetnie.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments