Sierpień to sezon na kurki dlatego proponuje wam przepyszne danie z ich wykorzystaniem czyli tartę z kurkami i kurczakiem.
Tarta to potrawa pochodząca z Francji, a jej szczególnym rodzajem jest quiche. Podstawę tego wytrawnego wypieku stanowi kruche ciasto wypełnione masą na bazie śmietanki kremówki i jajek. Następnie do takiej masy dodaje się dowolne składniki. U mnie to były kurki, kurczak oraz żółty ser. Całość doprawiłam takimi aromatycznymi przyprawami jak oregano, rozmaryn oraz gałka muszkatołowa (jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o zastosowaniu przypraw w kuchni to zapraszam do przewodnika po przyprawach).
Tarta z kurkami i kurczakiem smakuje równie dobrze na zimno. Jeżeli wam jakimś cudem coś zostanie z kolacji to możecie z powodzeniem zapakować w pudełko na drugie śniadanie.
Wskazówki
- Do tarty możesz wykorzystać pieczonego kurczaka, który został ci z obiadu.
- Do obciążenia tarty podczas pieczenia użyj specjalnych ceramicznych kulek do wypieków lub suchej fasoli.
- Aby łatwiej przenieść ciasto kruche do formy nawiń je na wałek.
Tarta z kurkami i kurczakiem
ilość porcji: 4
Składniki na ciasto
-
- 250 g mąki pszennej
- 160 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 żółtka
Składniki na nadzienie
-
- 150 g kurek
- 150 g piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g sera żółtego w kostce
- 2 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki rozmaryn
- 1/3 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
- olej do smażenie kurek i kurczaka
Sposób przygotowania
1. Na stolnicę przesiej mąkę z solą i dodaj sól. Następnie dodaj zimne masło. Całość siekaj nożem do momentu aż powstaną kawałki wielkości ziarna grochu.
2. Zrób wgłębienie w mące posiekanej z tłuszczem, dodaj żółtka i całość szybko zagnieć na jednolite ciasto.
3. Zagniecione ciasto schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
4. Kurki umyj i pokrój na mniejsze kawałki (każdą kurkę pokrój na 2-3 kawałki). Następnie podsmaż je na odrobinie tłuszczu.
5. Kurczaka pokrój w kostkę, posyp odrobiną soli i pieprzu. Doprawionego kurczaka podsmaż na odrobinie tłuszczu.
6. Ser żółty zetrzyj na tarce.
7. Rozbełtaj w misce jajka, następnie dodaj do nich śmietankę i całość dokładnie wymieszaj.
8. Do mieszanki jajka ze śmietanką dodaj starty ser, podsmażone kurki, podsmażone kurczaka, oregano, rozmaryn, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
9. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem i obsypana bułką tartą formę. Następnie połóż papier do pieczenia oraz obciążenie (patrz wskazówki)
10. Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij tartę i zdejmij papier oraz obciążenie.
11. Na podpieczony spód wylej wcześniej przygotowaną masę i całość piecz jeszcze około 30 minut aż masa się zetnie.
wygląda pysznie!<3
Ależ pyszności, uwielbiam tarty, a tak rzadko robię… w sumie sama nawet nie wiem czemu. Twoja wygląda przepięknie i te zdjęcia takie kuszące i apetyczne 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Mniam, bardzo taką lubię ☺
Pycha, uwielbiam tarty, a z kurkami musi być przepyszna 🙂 pozdrawiam 🙂
Przepyszna propozycja!
Ależ pysznie wygląda! 🙂
Jak dla mnie kurki i kurczak to połączenie idealne – przepis bardzo fajny, zapisuję i będę testować! 🙂
Taką tartę to bym zjadła,aż mi zapachniała 🙂
przepysznie wygląda
Wygląda obłędnie! W tym roku naprawdę był wysyp kurek, także dobrze, że każdy korzysta z tego, co daje nam las 🙂 Tyle dobroci za darmo 😉
Muszę wypróbować twój przepis. Jakoś nigdy mi nie wychodzi taka ładna, wypukła skórka, a wygląda to bardzo apetycznie. Generalnie cały przepis mi się podoba. Na pewno wykorzystam 🙂