艢wi臋ta to czas, gdy w kuchni kr贸luj膮 aromaty przypraw korzennych takich jak cynamon, imbir i go藕dziki. W tym magicznym okresie nic nie smakuje lepiej ni偶 domowe wypieki, kt贸re rozgrzewaj膮 serce i zbli偶aj膮 bliskich. Sernik korzenny to idealne po艂膮czenie kremowego sera z intensywnymi nutami zimowych przypraw. To deser, kt贸ry wniesie odrobin臋 magii na Tw贸j 艣wi膮teczny st贸艂. W tym wpisie poka偶臋 Ci, jak w prosty spos贸b przygotowa膰 ten wyj膮tkowy wypiek, kt贸ry zachwyci Twoj膮 rodzin臋 i przyjaci贸艂. Czas wprowadzi膰 艣wi膮teczny nastr贸j do kuchni!
艢wi膮teczny sernik korzenny - przepis


Z poni偶szych proporcji przygotujesz ciasto na tortownice o 艣rednicy 20 cm.
Sk艂adniki na sp贸d z ciasteczek korzennych
- 150 g ciasteczek korzennych
- 60 g mas艂a
Sk艂adniki na mas臋 serow膮
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 170 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 160 g cukru
- 40 g mas艂a
- 1 艂y偶eczka przyprawy do piernika
- 1 艂y偶ka skrobi ziemniaczane
Sk艂adniki na galaretk臋 pomara艅czow膮
- 500 ml soku pomara艅czowego
- 10 g 偶elatyny
Sk艂adniki na cynamonow膮 bit膮 艣mietan膮
- 200 g 艣mietanki 30 %
- 80 g serka mascarpone
- 1 艂y偶ka cukru drobnego
- 1/2 艂y偶eczki cynamonu
Spos贸b przygotowania spodu z ciasteczek korzennych
- Mas艂o roztop w rondelku lub w mikrofal贸wce. Je艣li wybierzesz spos贸b z mikrofal贸wk膮 to w艂贸偶 mas艂o do miseczki i podgrzewaj 20 sekund w mikrofal贸wce. Wymieszaj i ponownie w艂贸偶 na 20 sekund. R贸b tak do momentu a偶 mas艂o ca艂kiem si臋 rozpu艣ci.
- Do rozkruszonych ciasteczek dodaj mas艂o i ca艂o艣膰 dok艂adnie wymieszaj, a偶 ciasteczka b臋d膮 przypomina膰 mokry piasek.
- Tortownice wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
- Na tortownice wsyp ciasteczka z mas艂em. Rozprowad藕 przy pomocy 艂y偶ki lub szpatu艂ki. Nast臋pnie dok艂adnie doci艣nij – najpierw d艂o艅mi, a p贸藕niej dodatkowo dnem szklanki. Mo偶esz r贸wnie偶 troch臋 ciastek rozprowadzi膰 przy dolnej cz臋艣ci 艣cianek tortownicy.
Spos贸b przygotowania masy serowej
- Do miski wbij jajka, a nast臋pnie dodaj cukier. Ca艂o艣膰 ubij przy pomocy miksera na jasn膮 i puszyst膮 mas臋.
- Roztop mas艂o.
- Do drugiej miski dodaj ser twarogowy, serek mascarpone, przypraw臋 korzenn膮 oraz roztopione mas艂o. Nast臋pnie dodaj du偶膮 porcj臋 wcze艣niej przygotowanej masy jajecznej. Zacznij ca艂o艣膰 ubija膰 przy pomocy miksera, zwi臋kszaj膮c stopniowo moc miksowania. Podczas miksowania dodawaj du偶ymi porcjami pozosta艂膮 mas臋 jajeczn膮. Miksuj tylko do momentu a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮. Nast臋pnie dodaj skrobie ziemniaczan膮 i miksuj jeszcze p贸艂 minuty na wysokich obrotach.
- Przygotowan膮 mas臋, wy艂贸偶 na sp贸d z ciasteczek. Ca艂o艣膰 wyr贸wnaj szpatu艂k膮. Gdy dobrze wyr贸wnasz mas臋, uderz tortownic膮 kilka razy o blat, aby jeszcze lepiej rozprowadzi膰 mas臋.
- Na doln膮 p贸艂k臋 w艂贸偶 naczynie 偶aroodporne z ciep艂膮 wod膮. Piekarnik ustaw na tryb g贸ra-d贸艂 i ustaw temperatur臋 160 掳C. Gdy piekarnik si臋 rozgrzeje w艂贸偶 blach臋 z sernikiem na 艣rodkow膮 p贸艂k臋. Piecz przez ok. 1,5 h. Nie otwieraj piernika podczas pieczenia. Gdy sernik si臋 upiecze, pozw贸l mu 艂agodnie wystygn膮膰. Uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj a偶 wystygnie.
- Wystudzony sernik, w艂贸偶 do lod贸wki na minimum 2 h. Sernik do kolejnych krok贸w musi by膰 dobrze sch艂odzony.
Spos贸b przygotowania galaretki pomara艅czowej
- Do 偶elatyny dodaj 2 艂y偶ki wody, wymieszaj i poczekaj, a偶 nap臋cznieje.
- W mi臋dzy czasie mo偶esz wykona膰 kolejny krok. Do garnka wlej sok pomara艅czowy. Sok podgrzej, mo偶esz go lekko zagotowa膰.
- Wlej cz臋艣膰 gor膮cego soku, do miseczki z 偶elatyn膮 i przy pomocy trzepaczki r贸zgowej, ca艂o艣膰 dok艂adnie rozprowad藕.聽
- Rozprowadzon膮 偶elatyn臋 wlej do reszty soku i ca艂o艣膰 dobrze wymieszaj.
- Zostaw galaretk臋 do wystygni臋cia i poczekaj a偶 zacznie lekko t臋偶e膰.
- T臋偶ej膮c膮 galaretk臋 wlej na wierzch, sch艂odzonego sernika.
Spos贸b przygotowania bitej 艣mietany cynamonowej
- Do miski wlej dobrze sch艂odzon膮 艣mietank臋, dodaj serek mascarpone, cukier oraz cynamon.
- Ca艂o艣膰 ubij na bit膮 艣mietan膮.
- Tak przygotowan膮 艣mietan臋 prze艂贸偶 do worka cukierniczego i udekoruj sernik (mo偶esz zobaczy膰 w filmie na g贸rze wpisu jak ja to zrobi艂am).
Gotowe!