Bakłażanowe Ruloniki z Halloumi i Mozzarellą

ruloniki z bakłażana z serem halloumi

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z bakłażana, oto pomysł na danie, które zachwyci smakiem i prostotą przygotowania. Bakłażanowe ruloniki wypełnione serem halloumi, otulone kremową śmietanką i zapieczone z mozzarellą na złocisty kolor to idealna propozycja na wyjątkowy obiad lub kolację. Ta potrawa łączy delikatność warzyw z wyrazistym smakiem serów, a do tego wygląda jak z najlepszej restauracji! Sprawdź przepis i przekonaj się, jak łatwo można przygotować coś pysznego z kilku składników.

 

Bakłażanowe Ruloniki z Halloumi i Mozzarellą

baklazanowe ruloniki z serem halloumi i mozarella
Składniki
  • 2 bakłażany
  • 2 opakowania sera halloumi (moje miały ok. 225 g)
  • 250 ml śmietanki 12 %
  • 1 jajko
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  1. Odetnij końcówki z bakłażana.

  2. Bakłażana przekrój na pół. Następnie każdą połówkę pokrój w cienkie plastry ok. 0,5 cm. Mi wyszło ok. 20 plastrów.

  3. Zagotuj wodę w garnku. Następnie wrzuć plastry bakłażana. Gotuj ok. 1-2 minuty. Pamiętaj, że bakłażan jest lekki i unosi się na powierzchni wody, więc plastry na samym wierzchu nie zanurzą się całkowicie. Musisz ja co jakiś czas przekładać z tymi z dołu.

  4. Ugotowane plastry wyciągnij z wody i zostaw do ostygnięcia.

  5. Każdą kostkę sera halloumi pokrój na 10 kawałków (zobacz jak robię to w filmie u góry).

  6. Do miski wlej śmietankę, dodaj jako, tymianek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odrobine soli oraz pieprzu. Całość dobrze wymieszaj.

  7. Na spód naczynia żaroodpornego wylej kilka łyżek przygotowanego sosu ze śmietanki.

  8. Plastry bakłażana oprósz odrobiną soli i pieprzu.

  9. Na każdym plastrze ułóż jeden słupek sera halloumi. Następnie zwiń plastry w ruloniki.

  10. Tak przygotowane ruloniki ułóż w naczyniu żaroodpornym.

  11. Całość zalej resztą sosu. 

  12. Wierzch posyp serem mozzarella.

  13. Wstaw do piernika rozgrzanego do 170 °C, ustawionego na tryb termoobieg. Piecz ok. 20 minut.

Gotowe!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments