Czy macie w zamrażalniku zapas puree dyniowego? (a jeśli nie to dowiedzcie się tutaj dlaczego warto taki zapas sobie przygotować). Maam dla was propozycje z jego wykorzystaniem na jesienny wypiek. Proszę aby osoby będące na diecie i wszystkie fit świry proszę nie zamykały przeglądarki. Owsiane ciasto dyniowe, które dzisiaj proponuje możecie bez wyrzutów sumienia włączyć w swój jadłospis.
Przygotujcie je do popołudniowej kawy lub jako posiłek na drugie śniadanie. W towarzystwie kubka mleka lub kefiru stworzy pełnowartościowy posiłek.
Wierzch ciasta polałam roztopionym masłem orzechowym. Równie dobrze możecie je zastąpić roztopioną gorzką czekoladą. Polecam również całość posypać siekanymi orzechami, których ja niestety nie miała pod ręką.
Poniższy przepis to modyfikacja przepisu na dietetyczne ciasto owsiane.
Wskazówki
- Mąka owsiana to zmielone płatki owsiane. Możesz przygotować ją samemu w domu, mieląc płatki owsiane w młynku do kawy.
. - Polewę z masła orzechowego możesz zastąpić roztopioną gorzką czekoladą.
. - Przed wyciśnięciem soku z owoców cytrusowych warto jej przed tym zrolować chwilę po blacie. Dzięki temu łatwiej będzie wycisnąć sok
Owsiane ciasto dyniowe
ilość porcji: 8 porcji
Składniki
-
- 450 g mąki owsianej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1 szklanka puree dyniowego (przepis znajdziesz tutaj)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piekarnika
Polewa
-
- 1/2 szklanka masła orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
1. Pomarańcze umyj oraz sparz wrzątkiem. Zatrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach oraz wyciśnij sok.
2. Do blendera wrzuć jajka, puree z dynii, olej, ksylitol oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość dokładnie zblenduj.
3. Do miski wsyp mąkę owsianą, proszek do pieczenia oraz cynamon. Następnie dodaj wcześniej zblendowaną masę i całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
4. Tortownicę wysmaruj olejem roślinnym i oprósz bułką tartą. Następnie wlej przygotowaną masę na ciasto do tortownicy.
5. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 40 minut (jeśli masz piekarnik bez termoobiegu czas ten może się wydłużyć).
6. Masło orzechowe rozpuść w kąpieli wodnej. Do płynnego masła dodaj łyżeczkę cynamonu i całość dokładnie wymieszaj. Przygotowaną polewą posmaruj wierzch ciasta.
Smacznego!
super ciacho!
Ale musi być pyszne. Lubie owsiane wypieki 🙂
Super to ciasto, bardzo lubię dynię w wypiekach, a dodatkowo fajnie, że jest bezglutenowe 🙂
Fajne ciasto <3
Musi być pyszne to ciasto 🙂 idealne połączenie smaków 🙂
wygląda pysznie!
Świetny przepis! Skorzystam z pewnością:)
Ciasto dyniowe jest przepyszne. Takiego przepisu jeszcze nie widziałam, ale brzmi smacznie i ciekawe 🙂
Takich innowacji w mojej kuchni nie było już od dawna. Czas to zmienić!
Na szczęście mam zamrożoną dynię i właśnie na takie przepisy czeka 🙂
Nie jadłam nigdy ciasta owsianego, wiem że zdrowsze ale jakoś nie kusi mnie
Pyszne ciasto
Smakowitość szczególnie z taką polewą 🙂
Bardzo mi smakowało to ciasto. Do tego zrobiłam pyszne cappuccino i byłam jak w niebie. Bardzo dobry przepis.
wygląda pysznie
mmmm, pychotka!
ale mi sie zachcialo czegos slodkiego 🙂 przepis kopiuje do rychlego wyprobowania 🙂
YUMMY!!