Frytki z marchewki

frytki z marchewki

Frytki z marchewki to idealna opcja jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Sprawdzą się również jako przekąska pomiędzy posiłkami czy podczas wieczornego seansu filmowego. Moje frytki z marchewki doprawiłam marynatom miodowo – musztardową, która według mnie idealnie pasuje do słodkiego smaku marchewki.

Frytki z marchewki, które przygotowałam nie mają kształtu klasycznych frytek. Lubię je kroić w większe plastry wzdłuż. Równie dobrze możecie pokroić je w plastry. Decyzja o kształcie należy do was.

Frytki z marchewki stanowią świetną alternatywę dla frytek z ziemniaków. Są równie pyszne, a nawet może i lepsze? To już ocenicie sami.


Frytki z marchewki w marynacie miodowo – musztardowej

frytki z marchewki
ilość porcji: 4-5
.

Składniki

    • 1 kg marchewki
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 4 łyżeczki musztardy
    • 3 łyżeczki miodu
    • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Marchewkę umyj, obierz i odkrój końce.

2. Marchew pokrój na 2-3 części, a następnie każdą z nich pokrój wzdłuż na 4-5 plastrów.

3. W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj olej rzepakowy z musztardą, miodem oraz przyprawami.

4. Pokrojone marchewki polej marynatą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut do lodówki.

5. Na blaszce połóż papier do pieczenie, a następnie wyłóż zamarynowane marchewki.

6. Całość piecz w 180°C przez 20-30 minut. Kontroluj czas i wyjmij marchewki po czasie kiedy uznasz, że są wystarczająco miękkie.

Smacznego!

Lubicie takie alternatywne wersje frytek?
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Uwielbiam takie zdrowe zamienniki 🙂

Kasia

też takie często robię. Są pyszne!

Angela

No no, frytki z marchewki, to jest pomysł! Robiłam tylko frytki z bakłażana, tj. oprócz tradycyjnych ziemniaczanych… Serdecznie pozdrawiam! A.