Cukinia faszerowana pieczarkami

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Zresztą nie tylko chyba moich, bo przeglądając Instagrama widzę, że jest częstym składnikiem potraw i to nie tylko w sezonie letnimi. Miałam ochotę na jakąś dobrą przekąskę z cukinii, ale nie mogło to być byle co. Postawiłam na cukinię faszerowaną pieczarkami.

Potrawa ta sprawdzi się jako przekąska np. podczas przyjęcia. Raczej nie nada się na samodzielne dania. Bardziej sprawdzi się jak dodatek do potraw mięsnych. W towarzystwie pieczonych ziemniaków na pewno urozmaici każdy obiad.

Całość posypałam mozzarellą i wyszło naprawdę smacznie, ale o tym chyba nie muszę was przekonywać, bo wystarczy spojrzeć na składniki


Pieczona cukinia faszerowana pieczarkami

Pieczona cukinia faszerowana pieczarkami


ilość porcji: 4

Składniki

    • 2 średnie cukinie
    • 500 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 kulka mozzarelli
    • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • olej
    • sól
    • pieprz

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj i obierz, następnie pokrój na cztery części. Każdą z części przekrój wzdłuż na pół i wydrąż.

2. Pieczarki umyj i obierz, a następnie zatrzyj je na tarce o dużych oczkach.

3. Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę

4. Rozgrzej patenie z odrobiną oleju, następnie podsmaż na niej pokrojoną cebulę.

5. Do cebuli dodaj wydrążony miąższ i starte pieczarki. Dodaj zioła prowansalskie. Pod koniec smażenia gdy odparuje woda, dopraw farsz solą i pieprzem.

6. W między czasie zetrzyj na tarce o dużych oczkach mozzarellę.

7. Wydrążone cukinie nafaszeruj wcześniej przygotowanym farszem. Piecz ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C

8. Wyjmij cukinie, a następnie posyp startą mozzarellą. Całość zapiekaj jeszcze ok. 3 minut do rozpuszczenia się sera.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena

Pyszna propozycja. Uwielbiam cukinie pod każdą postacią 🙂

Magda

Super, prosto i pomysłowo 🙂

Lili93

No wygląda przepysznie 😍
Chyba będę musiała wypróbować, choć za cukinią nie przepadam
Pozdrawiam
Lili

Dorota

Cukinię i ja bardzo lubię. Przygotowuję ją na różne sposoby, ale z farszem pieczarkowym jeszcze nie próbowałam. Z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu. Serdecznie pozdrawiam:)

Słodko Słodka

Prosto i smacznie 🙂

Katrzyna

Pycha!